top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarjoke Verweij

Update Oekraïne


Wat een hectiek in de afgelopen dagen! De stroom vluchtelingen blijft maar komen...

Al de eerste dag werden er 3 gezinnen opgevangen. Als snel daarna kwam een moeder met 6 kinderen. Wij vingen de kinderen op toen moeder papieren ging regelen om naar Amerika te kunnen waar familie woont. Gelukkig zijn deze papieren in orde gekomen en kunnen ze binnenkort naar Amerika vertrekken. Dankbaar waren ze dat ze mochten blijven tot aan het vertrek naar Amerika. En bijzonder: ondanks dat taalbarrière ontdekten we dat ze een zus is in Christus!

Na deze mensen volgenden nog een heel aantal andere mensen. Ondanks de extra kamers die we hadden klaar gemaakt zaten we al snel vol. Daarom werd ook de kerkzaal omgebouwd tot opvang plaats. Even geen kerkdiensten meer dus!

Waar sommigen verder op doorreis gaan, willen andere mensen asiel aanvragen in Roemenië. We hebben hen geholpen door uit te zoeken hoe de asielprocedure in Roemenië werkt en met het vertalen van papieren.

Een moeilijk moment was het toen de stad waar een van de vrouwen vandaan kwam, werd gebombardeerd. Wat een verdriet. Je kan alleen je armen om deze mensen heen slaan en met ze huilen.

Ook gaan mensen de andere kant op, juist naar Oekraïne toe. Zo ontvingen we 6 mannen. Zij waren vrachtwagenchauffeur in het buitenland en keren nu terug naar Oekraïne. Wanhopig, op het nieuws hebben zij gezien dat hun huize en stad Kharkiv gebombardeerd is en een ruïne is geworden. Zij zullen hun gezin in veiligheid proberen te brengen, maar zijn zich er goed van bewust dat zij niet met hen zullen terug keren naar Roemenië, maar zullen gaan vechten tegen de Russen.

Zelfs met de opvang in de kerk blijkt het niet genoeg: ondertussen worden ook mensen opgevangen bij medewerkers van de shelter thuis. We werken lange dagen en doen wat we kunnen om zo veel mogelijk mensen te helpen.


Op 1 maart wordt het begin van de lente gevierd. Mannen delen dan bloemen en armbandjes uit aan de vrouwen. Dit werd ook met de vluchtelingen gevierd. Zon ontstond een mooi moment te midden van al het verdriet. Het is bijzonder om te zien hoe de Roemeense bevolking zich inzet voor deze vluchtelingen en massaal hun huizen voor ze opent. Een vertegenwoordiger van de Oekraïners dankte ons in tranen uit de grond van haar hart.


We willen jullie ongelooflijk bedanken voor jullie gebeden en financiële bijdrage! Onder andere dank zij deze giften is het mogelijk om de mensen eten te geven, elektriciteit te betalen, kleding en dekens te geven enz. Giften blijven welkom op NL36INGB0008731700 t.n.v. Out of Abundance o.v.v. Oekraïne. Blijf alsjeblieft ook voor ons bidden en voor het land Oekraïne!


150 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page