top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarjoke Verweij

Covid

Covid blijft ons bezig houden en veel invloed hebben op ons leven.

Hier in Nederland zien we de cijfers weer oplopen, wordt reguliere zorg weer afgeschaald, worden patiënten weer van het ene ziekenhuis overgeplaatst naar het andere ziekenhuis en verwachten we binnenkort een vervroegde persconferentie met wie-weet-wat-voor-maatregelen.


In Roemenië is de situatie echter nog veel ernstiger: het aantal besmettingen per dag is nu het hoogst sinds het uitbreken van de Corona-epidemie.

  • Gemiddeld 19.000 nieuwe besmettingen per dag

  • 500 doden per dag

  • 1850 mensen op de IC

  • IC’s liggen vol, mensen worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in het buitenland

  • Rijen met ambulances bij de ziekenhuizen.

  • Mensen wachten in de gang of buiten op straat op hun behandeling.

Stel je eens voor, terwijl je het hartstikke benauwd heb en zuurstof nodig hebt, wachten en hopen op een plekje in het ziekenhuis…


Oorzaak voor de weer oplopende cijfers komt voor een belangrijk deel door het gebrek aan vertrouwen in de overheid. Dus worden beschermende (en natuurlijk beperkende) maatregelen niet opgevolgd en is de vaccinatiegraad heel laag (rond 30%).


De overheid heeft nieuwe maatregelen ingesteld om besmettingen tegen te gaan. Sinds begin oktober geldt weer een avondklok vanaf 20.00u. Daarnaast zijn ook de scholen weer gesloten. Florin en Larisa krijgen alweer 2 weken online les, wat weer een hele uitdaging is.

Gelukkig is er nog wel bewegingsvrijheid omdat er voor gevaccineerden andere regels gelden. Fijn, want dat geeft Doret de mogelijkheid om door te werken en nog naar het opvanghuis te gaan of gewoon even naar buiten om te spelen of te wandelen.

Maar tegelijk wordt er ook steeds duidelijker een tweedeling in de maatschappij zichtbaar, en helaas ook onder christenen. Voor en tegen vaccinatie… Het is moeilijk om daar op een goede en positieve manier mee om te gaan. Maar wat hebben de mensen elkaar juist ook nodig, overal ter wereld, maar juist ook in een land als Roemenië, waar er voor Corona al genoeg moeilijkheden waren, en die worden er zeker niet minder op!Bid voor Doret, Florin en Larisa. Voor het opvanghuis. En voor Roemenië.


99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page