top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarjoke Verweij

Nieuwsbericht juni 2023

Weer een nieuw bericht uit Roemenië, waarin we graag laten weten hoe het met Doret, Florin en Larisa gaat en wat er in de afgelopen periode gebeurd en bereikt is in en rond de shelter.


Nadat er vorig jaar in de zomer hard gewerkt is in de tussenwoningen, was het klussen (helaas) nog niet klaar. Bedwantsen zorgden in de shelter voor veel overlast! Met pijn in het hart werden 3 kamers volledig leeg gehaald en al het meubilair weg gedaan. De kamers werden volledig opnieuw geverfd en er werd nieuw laminaat gelegd. Alle meiden werkten hard mee: mooie teambuilding… Out of Abundance betaalde de verf en het laminaat. Voor de meubels werd nog een budget gezocht. Bijzonder dat 2 dagen later Ikea belde omdat ze op zoek waren naar een klein project voor vrouwen. Zo hebben zij uiteindelijk de 3 kamers volledig gemeubileerd en gestoffeerd. Wat een mooie kamers zijn het zo geworden voor de meiden. En het bedwantsen-probleem is gelukkig volledig opgelost!


Net zoals in Nederland wordt ook in Roemenië alles duurder. En terwijl de lonen niet stijgen, worden juist de eerste levensbehoefte, zoals eten, gas en electra, wel veel duurder. Het leven in Roemenië is hierdoor best pittig. Voor mensen die het al moeilijk hadden, bijna niet meer te betalen. Ook voor ons eigen project stijgen de kosten natuurlijk. Het mooie nieuws is dat we ondersteuning hebben gekregen van de sociale hulp uit Boekarest. Dit betekent dat we maandelijks 40kg ingevroren vlees krijgen, ingevroren groente en andere producten zoals melk, meel, brood, polenta, rijst, aardappels en schoonmaakmiddelen. Ook via de voedselbank krijgen we elke 2 weken vlees, groentes, fruit, yoghurt producten, vleeswaren ed. We zijn heel blij en dankbaar met deze ondersteuning. Om al het voedsel dat wij krijgen goed te houden heeft Out of Abundance een vrieskist gegeven. Ook hebben we het mogelijk gemaakt dat er een eigen groentetuin wordt aangelegd, zodat de vrouwen meer zelfvoorzienend kunnen worden. En tegelijk leren ze hoe een ze een moestuin kunnen aan leggen en er zorg voor te dragen.We zijn ontzettend blij met wat we hebben ontvangen van de sociale hulp. Maar ook zijn we heel dankbaar dat we nu ook frequenter pakketten kunnen opsturen naar de vrouwen in ons programma die niet in de shelter hoeven te wonen. Vanuit Out of Abundance hebben we ook een aantal andere gezinnen ondersteund met voedselpakketten. Hierin verschillende basisproducten zoals meel, olie, zout, suiker, rijst, melk en cornflakes. Maar ook verzorgingsproducten als wasmiddel, shampoo, zeep, tandpasta, wasmiddel en luiers.

Zo konden we 5 cutia cu bucurie (doos met vreugde) verzenden naar deze gezinnen. En rond Pasen hebben we nog eens 10 gezinnen blij kunnen maken. Ze waren hier erg blij mee.Net zoals deze extra ondersteuning aan de projecten, hebben we gezien de stijgende kosten ook besloten de bijdrage aan Doret zelf te verhogen, zodat ook haar inkomen voldoende is.

Behalve deze praktische hulp hebben we ook mogen investeren in de toekomst van de meiden door voor een opleidingen tot bejaardenverzorgster te betalen. Dit biedt hen perspectief op een inkomen en een zelfstandige toekomst. Ondertussen hebben deze 2 vrouwen de cursus afgerond, als de 2 beste van de klas. We zijn dus erg trots!


Ook hebben we opnieuw een herstel van een gebit gefinancierd. Wat een prachtig resultaat. Dit is niet alleen een fysiek herstel van de tanden, maar doet zoveel meer met deze vrouw. Weer durven lachen zonder schaamte is een van de stappen terug naar een gezond en zelfstandig leven.Waar sommige meiden de stap naar zelfstandigheid kunnen maken en andere helaas terug gaan naar hun oude leven, komen er ook weer nieuwe meiden binnen. In 2 weken tijd kregen we 3 nieuwe kinderen tussen 2 en 5 jaar samen met hun moeders in de shelter. Met nog 2 babies op komst is het dus ineens weer een drukke bedoening zo… Voor de kinderen hebben we voor knutselmateriaal en leerboekjes gezorgd. We zoeken nog financiën om ook buitenspeelgoed te kunnen kopen.Naast al deze mooie dingen blijven er ook de nodige uitdagingen. Monica, de directrice, wordt behandeld met chemo. Ze is hier behoorlijk ziek van. Dit is heftig voor haar, maar ook voor alle mensen om haar heen.

Een hele andere uitdaging kwam daar afgelopen week bij: staking in het onderwijs, waardoor Florin en Larisa niet naar school kunnen. En het ziet er niet naar uit dat deze gauw voorbij zal zijn. Best wel even schakelen.


Mogen wij hier jullie gebed voor vragen?Tenslotte willen we jullie hartelijk danken voor alle betrokkenheid, financiële ondersteuning en gebed.


Met vriendelijke groet,


Het thuisfront comité

145 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Doret in Nederland

Doret komt voor een korte vakantie naar Nederland. Als je haar wilt ontmoeten: zij is op zondag 12 februari in de kerkdienst van de Parousia gemeente in Wijchen. De kerkdienst zelf is een open en laag

Comments


bottom of page