top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarjoke Verweij

Nieuwsbericht oktober 2023

De zomer is voorbij, de temperaturen zijn weer gedaald, iedereen is weer terug in een normaal ritme en het is tijd om voorbereidingen te treffen voor de winter.

En dat is best prettig na een intense zomervakantie, met fantastisch mooie momenten maar ook grote uitdagingen. Een mooie mijlpaal werd bereikt: Out of Abundance bestaat 10 jaar! Dank jullie voor alle steun in deze tijd. Dit is zo nodig om het werk van Doret mogelijk te maken. Deze dag werd gevierd met een ijsje… Heerlijk, want de zomer was echt heet!
De hete temperaturen zorgden ervoor dat alles veel energie kost. Want het was echt afschuwelijk heet. Vorig jaar heeft Out of Abundance financieel ondersteunt in de aanschaf van airco’s: die hebben deze zomer zeker hun diensten bewezen!

Maar ook op andere manieren werd er wat verkoeling en ontspanning gezocht.
Ook gingen de vrouwen een dagje naar de zee. Daar praten ze nog steeds over: de mooiste dag van hun leven. Het vraagt wel wat organisatie want niemand kan zwemmen en de helft had zelfs nog nooit de zee gezien. Dankbaar dat wij dit voor hen mogelijk konden maken.


In de drukke periode namen Doret, Florin en Larisa ook een aantal momentjes voor hun samen. Heerlijk om te genieten van die tijd, en nodig om ook weer op te laden voor het werk.

De kinderen zijn ondertussen weer gestart op school waar het ook goed met ze gaat. Florin startte na de vakantie op een pre-middelbare school en gaat daar nu zelfstandig met de metro naartoe. Hij wordt groot die jongen!


De shelter is vol: er zijn verschillende vrouwen in de Shelter gekomen die zwanger waren of jonge kinderen hebben. Een aantal van hen is dus ondertussen ook bevallen. Met de baby’s gaat het heel goed.

Hun stralende lach geeft veel vreugde in huis. Nu 9 vrouwen, 4 kinderen, 2 baby’s en nog 2 op komst. Met zo’n groep is het vaak druk, maar het is een hele mooie groep met goede onderlinge verhoudingen. Het is mooi om te zien hoe ze ook zorg dragen voor elkaar. Vanuit Out of Abundance droegen we bij aan de zwangerschapskleding, babyspullen en babyfoons.


Voor een wat oudere jongen kochten we voetbalspullen en zorgden dat hij speciale lessen kon krijgen. Wat prachtig om hem te zien stralen.


Het baby-geluk staat in contrast met ook een aantal hele moeilijke situaties. Zo zouden er 4 zussen geadopteerd worden door een liefdevol gezin met 2 kinderen. Ze waren al zover in de procedure, maar op het laatste moment wordt om een pietluttig regeltje het hele proces stop gezet, zijn de zussen uit elkaar gehaald en in verschillende tehuizen geplaatst. Er is nu alsnog een procedure bezig om de zussen weer bij elkaar en bij hun adoptie-ouders te krijgen.

Daarnaast is een andere moeder met haar twee jonge kinderen uit het project vertrokken. Angst was dat zij met haar 2 kinderen terug zou gaan de prostitutie in. Gelukkig heeft zij de twee kinderen bij haar oma gebracht, waar ze relatief veilig zijn. Maar ook hier loopt een procedure om de voogdij van moeder over te nemen om zo voor een veilige toekomst voor deze twee kids te kunnen zorgen. Het zou verschrikkelijk zijn als moeder als nog de kinderen ophaalt bij oma en ze alsnog in de prostitutie belanden.

Ook voor de medewerkers van de Shelter waren er grote persoonlijke uitdagingen. Ook dat wordt met elkaar gedeeld. Een belangrijke zorg is nog steeds de gezondheid van Monica, de directrice van de Shelter. Zij is in de zomermaanden behandeld met chemo- en radiotherapie i.v.m. borstkanker. Door deze behandeling was Doret sommige periodes 24/7 in de Shelter. Pittig! Maar tegelijk ook genieten om tijd door te brengen met de vrouwen.


Maar naast deze moeilijke situaties laten vrouwen ook hun kracht zien. Zo gaat een van de vrouwen alweer naar het laatste jaar van haar studie psychologie aan de universiteit. Een andere vrouw is officieel lid geworden van ISTAC: International Survivors of Trafficing Advisory Council. Op deze manier wil zij zich verzetten tegen mensenhandel.
Ook in de Shelter zelf werken de vrouwen aan het weer opbouwen van hun leven. In het voorjaar is een moestuin aangelegd om zo (in elk geval gedeeltelijk) zichzelf te kunnen voorzien. Er is een ook kas gebouwd.


Ondanks dat er relatief laat was gestart, is er dit jaar toch al veel geoogst. Doel is om volgend jaar zoveel te hebben dat er ook in de winter van gegeten kan worden. Nu moesten er nog groente gekocht worden om in te maken in het zuur. Hiermee zijn ze lang te bewaren en heeft iedereen ook in de winter groente te eten. In de winter zijn verse groente bijna niet betaalbaar in Roemenië. Ook daarvoor hartelijk dank voor de bijdrage de we hebben kunnen doen!
Ook willen weer een stapel hout kunnen kopen om zo mensen door de koude winter te helpen.
Dank voor al jullie steun, door middel van financiën, berichtjes, gebed of in welke vorm dan ook!

109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Doret in Nederland

Doret komt voor een korte vakantie naar Nederland. Als je haar wilt ontmoeten: zij is op zondag 12 februari in de kerkdienst van de Parousia gemeente in Wijchen. De kerkdienst zelf is een open en laag

Comments


bottom of page